Petra Kersten Blog

In mijn blogs worden veel interessante zaken geplaatst die met mijn behandelingen hebben te maken of om ervaringen te delen. Ook komen hier publicaties en onderzoeken te staan. U kunt zich abonneren op mijn blogs, dan krijgt u per email automatisch bericht over nieuwe publicaties die geplaatst zijn.

Dieet volhouden? Dieet tips van 13 experts!

Dieet volhouden? Dieet tips van 13 experts!

Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat een artikel in over gezonde voeding, veranderen van je leefstijl of het volgen van een dieet. Het klinkt allemaal heel gemakkelijk, maar een dieet volhouden is niet zo eenvoudig als het lijkt. Altijd zijn er verleidingen of momenten waarop diëten echt niet uitkomt. Toch is het voor veel mensen de hoogste tijd om het roer om te gooien. Maar wat is nou dé ultieme dieettip?

Wil je afvallen? Ga niet diëten!

Volg je een dieet, dan val je ongetwijfeld af, maar dat is tijdelijk. Een onderzoek onder twaalf diëtisten bracht één duidelijke tip naar voren: ga niet diëten. Diëtisten zien een dieet om af te vallen als iets tijdelijks. Een bepaalde periode wordt alles wat lekker én fout is afgezworen, om je na verloop van tijd, na een periode van discipline, weer terug te laten vallen op een oud en vertrouwd voedingspatroon. Fout. De zogenaamde ‘verboden’ voedingsmiddelen worden met een dieet alleen maar meer aantrekkelijk. Het toverwoord voor succes lijkt balans te zijn. Door jezelf nieuwe gewoonten aan te leren, lijkt het helemaal niet of je bewust een dieet volgt. Dit moet ook helemaal niet zo zijn, ‘op dieet’ zijn klinkt negatief en maakt dat je nooit de balans vindt waar je naar op zoek bent.

Stap voor stap of rigoureus

Het enige dat volgens de experts echt helpt, is het veranderen van je leefstijl. En of je dat rigoureus doet of stap voor stap, het is de manier waar jij je het lekkerst bij voelt die het best helpt. Door je doel haalbaar te maken, is het gemakkelijker vol te houden en is je nieuwe leefstijl op een gegeven moment jouw nieuwe eetpatroon. Je doel moet zijn je huidige leefstijl voor de rest van je leven aanpassen naar een gezonde manier van leven. Dat wil niet zeggen dat het aanmeten van een nieuwe leefstijl eenvoudig is. Soms heb je een coach nodig, die je bijstaat in het vaststellen van je doelen en het volhouden van deze. Deze coach hoeft niet per se een professional te zijn, als diegene je maar motiveert. Ook support van huisgenoten werkt goed, zonder steun van je omgeving is aanpassen niet te doen.

Noteer je bevindingen

Als op papier staat wat je gewicht is of wat je doel, dan kun je niet meer terug. Zwart op wit maakt het net even meer grijpbaar. Je gewicht in een tabel bijhouden kan heel confronterend werken, maar ook motiverend. Je ziet in een oogopslag of je vooruitgang boekt en weet waar je aan toe bent. Ook foto’s kunnen goed werken, als je duidelijk je doel voor ogen hebt, weet je waar je het voor doet. Hoe duidelijker je doel is, hoe groter de motivatie om het te bereiken. Zorg er echter wel voor dat je doel haalbaar is. In een maand van maatje plus naar maatje model is iets dat je nooit zonder crash kunt bereiken. Stap voor stap kom je waar je zijn wilt, en dat is precies hoe een diëtist het je zal aanraden.

Neem de tijd!

Jezelf straffen omdat je iets lekkers gegeten hebt is niet de bedoeling. In een gezonde leefstijl is namelijk altijd ruimte voor iets lekkers. Jezelf voor de rest van je leven chocolade of wijn ontzeggen is iets wat je nooit vol gaat houden en wat ook helemaal niet nodig is. Het veranderen van je leefstijl moet dus vooral niet voelen als het volgen van een dieet. Het kost tijd, maar op een dag krijg je er een gezond gewicht voor terug en dat is nou precies waar je het voor doet.

Met de tips van de diëtisten en één fysiotherapeut uit ons onderzoek kun je direct aan de slag. We hebben ze daarom voor je op een rijtje gezet en hopen dat dé ultieme tip er voor je bijzit.

Petra Kersten Tip

Petra Kersten van Petrakersten.com zegt: "In staat zijn om werkelijk contact te hebben met jezelf, je lichaam en je gezondheid en hier respect voor te hebben. En daarnaast in staat zijn om discipline en structuur voor jezelf aan te brengen in je leef-, en eetpatroon."

Voor alle tips klik hier!

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Info-avond Bewust(er) Eten Bij PLUS Verbeeten
Lichte Fruit-Salade
 

Reacties

Nog geen reacties
zaterdag 15 juni 2024