Petra Kersten Blog

In mijn blogs worden veel interessante zaken geplaatst die met mijn behandelingen hebben te maken of om ervaringen te delen. Ook komen hier publicaties en onderzoeken te staan. U kunt zich abonneren op mijn blogs, dan krijgt u per email automatisch bericht over nieuwe publicaties die geplaatst zijn.

Kokosolie, bekend en onbekend

Kokosolie, bekend en onbekend

In andere culturen wordt kokosolie al eeuwenlang gebruikt. In de Nederlandse keuken wordt het steeds vaker gebruikt als vervanging voor boter, olie, margarine of frituurvet. De populariteit ervan neemt toe.

Kokos bevat verzadigd vet en verzadigd vet veroorzaakt hart- en vaatziekten en een verhoogd cholesterol. Dit is de boodschap die ons lang is verteld. In de tijd dat men dacht dat verzadigd plantaardig vet een dikmaker was, werd het gebruikt in de veefokkerij. Tegen de verwachting in werden de dieren niet vetter maar juist slanker en actiever.


De meeste verzadigde vetten bestaan uit lange ketens. Deze hebben veel spijsverteringsenzymen nodig om verteerd te kunnen worden. Echter de vetten in kokosolie zijn GEEN GEWONE verzadigde vetten maar MCT (middellange keten vetzuren). Deze vetten worden gemakkelijk opgenomen in het maagdarmkanaal en omgezet in energie, ze zijn gemakkelijk te verteren en vormen daardoor geen belasting voor de lever, de gal en de alvleesklier en worden in ons lichaam gebruikt voor de energievoorziening en niet voor eventuele vetopslag. Zo kan kokosolie een belangrijk voedingsmiddel zijn voor sporters en mensen met weinig eetlust en een verminderde spijsvertering. Andere voordelen van MCT vetten in kokos: ze werken afweerversterkend, antiviraal, antibacterieel en hebben schimmelwerende eigenschappen.

Een voordeel van verzadigd vet is dat het veel beter tegen verhitting kan dan onverzadigd vet (aanwezig in oliën). Onverzadigd vet (te hoog) verhitten zorgt voor oxidatie. Bij oxidatie ontstaan er schadelijke stoffen, deze zorgen voor veroudering en gezondheidsproblemen.

Kokosolie heeft een neutraal effect op het cholesterolgehalte, bevordert geen bloedklonters, draagt niet bij aan het ontstaan van hart- en vaatziekten en overgewicht.

Praktische informatie
Verzadigde vetten zijn van nature langer houdbaar en worden minder snel ranzig of schadelijk tijdens het bakken en braden. Kokosolie stolt onder een temperatuur van 24-26 graden.

Biologische koudgeperste kokosolie is de beste keus. Ontgeurde kokosolie wordt hoog verhit waardoor deze geur- en smaakloos wordt. Hierdoor verdwijnen echter ook belangrijke voedingsstoffen.

Kokosolie hoeft niet koel bewaard te worden. Op een donkere plek is het zo’n twee jaar houdbaar. Het beste kan kokosolie in een glazen pot worden gekocht. Het advies is om 3,5 theelepels per dag te gebruiken.

Ons lichaam kan het beste omgaan met onbewerkte, natuurlijke, pure en biologische producten. Het is daarom goed om pure, niet ontgeurde kokosolie te gebruiken en het gebruik af te wisselen met grasboter/biologische roomboter, olijfolie extra vergine (uit een groene of bruine fles vanwege minder nadelige invloed van licht op de vetten). Variatie is belangrijk. Hoe te gebruiken: kokosolie is een ideale vervanging voor margarine bij bakken, braden, wokken, frituren en voor op brood. Ook kan het verwerkt worden in gebak of om er zelf een notenreep van te maken.

Copyright

© Gepubliceerd in: Venray Boeit

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Vrolijke, ontspannen en gezonde jaarwisseling met ...
Voedingsadvies 9 en 10 april 2015 bij PLUS Verbeet...
 

Reacties

Nog geen reacties
zaterdag 15 juni 2024

Vindt ons leuk op Facebook