Je Mandje

0 artikelen
0,00 €

Nieuw “dieet” Voor Prikkelbare Darm Syndroom? Het FODMAP-dieet

Gelezen: 9391
Tot voor kort werd gedacht dat stress en te weinig vezels de voornaamste oorzaken waren van een prikkelbare darmsyndroom (PDS). Voor mensen met ernstige PDS-klachten zijn er inmiddels meerdere behandelopties. Eén daarvan is het FODMAP-dieet. Uit recentelijk onderzoek is naar voren gekomen dat bepaalde soorten koolhydraten buikklachten kunnen veroorzaken. De verzamelnaam voor deze speciale koolhydraten is FODMAP’s, wat staat voor Fermentable, Oligo-saccharides, Di-saccharides, Mono-saccharides And Polyols. Het FODMAP-dieet is ontwikkeld door de Monash University in Australië. In de praktijk blijkt dat PDS-klachten met dit dieet afnemen of zelfs verdwijnen. Het FODMAP-dieet bestaat uit twee delen: eliminatie gevolgd door provocatie. Op deze manier wordt duidelijk welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken. Via het enteric nervous system (ENS) zijn onze darmen en hersenen met elkaar verbonden.
 
In de praktijk komt dit er op neer dat de manier waarop pijn en klachten worden ervaren sterk afhankelijk is van hoe iemand emotioneel in elkaar steekt. Wanneer iemand lekker in zijn vel zit en emotioneel stabiel(er) is dan worden pijn en klachten milder en zachter ervaren. Naast de eliminatie en provocatie van de FODMAP’s is het dan ook zeker aan te raden om aandacht te besteden aan de mentale en emotionele situatie waarin iemand verkeert. 
 
Het doel van het FODMAP dieet is te achterhalen welke van de koolhydraten klachten veroorzaken. Door in eerste instantie alle FODMAP-koolhydraten te elimineren en vervolgens stapsgewijs iedere afzonderlijke groep koolhydraten te introduceren.
Publicatie: OrthoFyto
Prijs: 2,25 €
Aantal:
Copyright MAXXmarketing GmbH
JoomShopping Download & Support